Nostalgiekar

Reminiscentie

Daar draait het bij om bij het Nostalgie-programma. Het bewust ophalen van herinneringen bij mensen met dementie, die daardoor weer beter functioneren in het ‘nu’. Doordat alle zintuigen geprikkeld worden, zoals de ogen, de oren en de neus, worden de hersenen letterlijk weer even wakker. Hierdoor wordt de communicatie met mensen met dementie versterkt en maken ze weer contact met de buitenwereld.

Veel zorgorganisaties willen graag een ‘belevingskamer’, maar hebben ofwel niet voldoende personeel om met bewoners aan de slag te gaan of de ruimte ontbreekt om een ‘belevingskamer’ in te richten. Daarom is de Nostalgiekar bedacht.

Met deze mobiele bakkerskar komt ‘toen’ naar de bewoners toe en kunnen medewerkers of vrijwilligers met bewoners werken in hun eigen vertrouwde woonkamer waar zij zich prettig voelen.

Klik op de foto om de video te bekijken!

Samenwerking met Theater Veder

Samen met Theater Veder lanceren wij regelmatig met succes de Nostakgiekar binnen zorgorganisaties. De acteurs van Theater Veder gaan met de Nostalgiekar langs verschillende huiskamers en komen écht op bezoek bij de bewoners. Daar vindt een verkort huiskameroptreden plaats. Waar écht contact gemaakt wordt. Vooraf geven zij de zorgmedewerkers een korte introductie over hoe zij de kar zelf zo optimaal mogelijk kunnen inzetten. Interesse? Vraag naar het draaiboek via bedrijfsbureau@dosocial.nl


De Veder Methode
Ieder mens heeft behoefte aan wederkerig contact. Het voorkomt eenzaamheid en geeft een gevoel van ‘erbij horen’. Bij kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen met geheugenproblemen, bij wie vaak ook sprake is van apathie, lukt dit steeds moeizamer. De Veder Methode is een interactieve en levendige manier om contact met hen te maken. Theater Veder heeft al veel zorgmedewerkers opgeleid volgens de Veder Methode en speelt zelf al meer dan een decennium lang (huiskamer) voorstellingen voor deze doelgroep.  Klik hier voor meer informatie over de Veder Methode.Meer weten over de Nostagiekar?

Bekijk de flyer of neem contact met ons op