x

Ja, ik wil DoSocial Nieuws ontvangen

Projecten

De Nostalgiekar

Alkmaar, op 17 maart 2016 wordt in woonzorgcentrum Lauwershof een uniek concept voor de zorg gelanceerd: de Nostalgiekar. Een ouderwetse, verrijdbare, bakkerskar gevuld met producten en attributen van ‘toen’ bedoeld om herinneringen van mensen met dementie terug te halen.
Reminiscentie. Daar draait het bij om de Nostalgiekar. Het bewust ophalen van herinneringen van vroeger bij mensen met dementie die daardoor weer beter functioneren in het ‘nu’. Doordat alle zintuigen geprikkeld worden, de ogen, de oren en de reuk worden de hersenen letterlijk weer even wakker waardoor communicatie met mensen met dementie beter gaat en ze weer contact met de buitenwereld maken.
Innovatief

Het concept van de Nostalgiekar is een idee van DoSocial samen met Hans Kirchhoff van de cliëntenraad van Lauwershof. Deze ouderwetse bakkerskar gevuld met producten en attributen lijkt een simpel idee, maar is zeer innovatief voor zorg. Veel zorgorganisaties zouden graag een ‘belevingskamer’ hebben, maar hebben ofwel het personeel niet om met bewoners aan de slag te gaan in deze kamers of de ruimte ontbreekt om een ‘belevingskamer’ in te richten. Met deze mobiele bakkerskar komt ‘toen’ naar de bewoners toe en kunnen medewerkers of vrijwilligers met bewoners aan de slag in hun eigen vertrouwde woonkamer waar bewoners zich al prettig voelen.
Pilot

In verpleeghuis Lauwershof van Magentazorg is de Nostalgiekar de afgelopen maanden intensief getest. Dit heeft tot prachtige resultaten geleid. Trees Schoorl, zorgmanager Magentazorg: ‘Als medewerkers of vrijwilligers samen met de bewoners aan de slag gaan met de Nostalgiekar, krijgen we een beter contact met de bewoners. We doen een beroep op hun herinneringen waardoor de bewoner zich weer bewust is van zichzelf, van zijn of haar identiteit en dat is heel goed voor het zelfvertrouwen. Vooral muziek, maar ook geur levert een belangrijke bijdrage. Het is ontroerend om te zien hoe bewoners dan weer gaan reageren.’

Lees meer ›
DoSocial en Ouderenfonds in actie voor eenzame ouderen!
Categorie: Actueel

DoSocial komt in actie voor het Ouderenfonds om samen ontmoetingstuinen te realiseren voor eenzame ouderen. Deze campagne sluit aan bij de landelijke campagne van Geer en Goor ‘Waarheen, waarvoor’, die vanaf september 9 weken lang te zien is donderdagavond om 20.30 uur bij RTL4. Tijdens de campagne bewegen Gerard Joling en Gordon hemel en aarde om wensen van ouderen te vervullen. Samen met het Nationaal Ouderenfonds zetten ze zich in om de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.  Zij roepen de mensen op om in actie komen voor eenzame ouderen en een eigen sponsor-actie op te zetten. Met de opbrengsten steunen zij het Nationaal Ouderenfonds.

Lees meer ›
Sociale tuin Ronssehof Gouda 100% gecrowdfund!
Categorie: Gerealiseerd

De Ronssehof in Gouda is enige tijd geleden grondig verbouwd en omgetoverd in een prachtige locatie. Achter de Ronssehof is een terras aanwezig, maar het uitzicht was niet fraai. Door de economische crisis zijn bouwplannen voor een gezellige tuin in de kast gestopt en keken ze al enige tijd uit op een troosteloze bouwput. Dit nodigde niet uit om lekker buiten te gaan zitten.

Lees meer ›
“Rondvaartboot Ilje” vaart weer: 1e crowdfundingproject in de zorg!
Categorie: Gerealiseerd

Tijdens een DoSocial netwerkbijeenkomst eind 2013 is door zorgorganisatie Cordaan de vraag gesteld of DoSocial mee wil werken aan het weer in de vaart krijgen van hun rondvaartboot voor hulpbehoevenden. Dit was het startschot voor het 1e crowdfundingproject in de zorg “Ilje moet varen”. Met als doel: de rondvaartboot gerenoveerd en aangepast weer laten varen in de Amsterdamse grachten voor ouderen en hulpbehoevenden. De samenwerking van DoSocial met Cordaan en de 1% Club, die haar crowdfundingplatform ter beschikking heeft gesteld, heeft tot een prachtig eindresultaat geleid: er is meer dan 50.000 euro opgehaald!

Lees meer ›
Metamorfose Verpleeghuis Lauwershof Alkmaar
Categorie: Gerealiseerd

De eenzaamheid onder dementerende ouderen is groot. De deuren van Lauwershof zijn opengegooid doordat het verpleeghuis aantrekkelijk is gemaakt voor bezoekers.

De partners van DoSocial hebben een grote bijdrage geleverd aan de metamorfose van Lauwershof. Door hun expertise, netwerk, middelen, handjes en vooral hart in te zetten, hebben ze dit samen met de buurt, familie, werknemers en vele sponsoren waargemaakt: de “kantine” is omgetoverd in een sfeervol restaurant met prachtige overkapte buitenveranda, de “stoffige” bibliotheek in een hippe kinderspeelkamer en de “grijze” fysioruimte in een frisse behandelzaal voorzien van mooie foto’s van de bewoners. Bovendien is er keihard gewerkt aan een structurele verbetering van de gastvrijheid en gezelligheid. Een prachtig praktijkvoorbeeld van de kracht van ons netwerk.

Lees meer ›